Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Κρήτη, Ξενοδοχεία, Διακοπές στο Ρέθυμνο Ελληνικά   English  
Ενετικό Λιμάνι

Ενετικό Λιμάνι

Ενετικό Λιμάνι

Ενετικό Λιμάνι

Η Λότζια του Ρεθύμνου

Η Λότζια του Ρεθύμνου

Ο φάρος στο Ενετικό Λιμάνι

Ο φάρος στο Ενετικό Λιμάνι

Η πλατεία των 4 Μαρτύρων

Η πλατεία των 4 Μαρτύρων

Η Φορτέτζα (Fortezza)

Η Φορτέτζα (Fortezza)

Η Φορτέτζα (Fortezza)

Η Φορτέτζα (Fortezza)

 
 
 
 
Ξενοδοχεία 5 αστέρων
Ξενοδοχεία 4 αστέρων
Ξενοδοχεία 3 αστέρων
Ξενοδοχεία 2 αστέρων
 
 
 
 

 

Ιστορία Ρεθύμνου

Ο νομός Ρεθύμνου βρίσκεται ανάμεσα στα Λευκά όρη και τον Ψηλορείτη. Είναι στα δυτικά του νομού Ηρακλείου με έκταση 1.496 τ.χμλ. Ο νομός Ρεθύμνου είναι ο πιο ορεινός από τους νομούς της Κρήτης, γι' αυτό τον λόγο μόνο τα 537 τ.χλμ. είναι καλλιεργήσιμα. Έτσι η κύρια ασχολία των κατοίκων -που φτάνουν τους 85.160- είναι η κτηνοτροφία. Εκτός από την κτηνοτροφία το Ρέθυμνο παράγει ελιές, λάδι, λαχανικά και χαρούπια. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ρέθυμνο, μια πολύ ωραία και γραφική πόλη που περιγράφεται σε επόμενες σελίδες. Ο νομός χωρίζεται σε 4 επαρχίες: Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγ. Βασιλείου.

Από αρχαιολογική άποψη ο νομός δεν έχει πολλά να δείξει, αν και υπάρχει στο οροπέδιο της Νίδας στον Ψηλορείτη το Ιδαίο Αντρο όπου σύμφωνα με την μυθολογία εκεί ανατράφηκε ο Δίας. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς πολλά μινωικά ευρήματα στο οροπέδιο της Νίδας. Πολλά είναι όμως τα ιστορικά αξιοθέατα όπως η Μονή Αρκαδίου και η Μονή Πρέβελη.

Πολλές είναι οι φυσικές ομορφιές του νομού όπως το κουρταλιώτικο φαράγγι όπου στην έξοδο του υπάρχει μια υπέροχη αμμουδιά. Το φαράγγι σχηματίζεται από τα βουνά Κουρούπα και Ξηρό Όρος. Το όνομά του το πήρε από τον ήχο που κάνει ο αέρας όταν περνά μέσα από τους βράχους.

Το φαράγγι διαρρέει ο Μέγας Ποταμός που πηγάζει από πέντε πηγές που σχηματίζουν ένα μεγάλο καταρράκτη. Η παράδοση λέει ότι οι πηγές αυτές προήλθαν όταν ο Άγιος Νικόλαος ακούμπησε την παλάμη του σε ένα βράχο. Άλλα φαράγγια είναι το Πρασανό και του Κοτσυφού που σχηματίζεται από τα βουνά Κουρούπας και Κρυονερίτης.

Αρκετά είναι τα παραθαλάσσια θέρετρα του νομού όπως η Αγία Γαλήνη, όπου εκεί βρίσκεται το σπήλαιο του Δαίδαλου που ήταν το εργαστήριό του, σύμφωνα με την μυθολογία πάντα. Πολλά είναι και τα παραδοσιακά χωριά που διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα όπως ήταν πολλά χρόνια πριν. Ο νομός Ρεθύμνου έχει υπέροχες παραλίες αλλά και υπέροχα βουνά με φυσική ομορφιά που δύσκολα βρίσκει κανείς.